Checkbrutonetto rekent voor u uit hoe uw netto besteedbaar inkomen verandert als gevolg van maatregelen van de overheid.
Doe de check
19 Sep 2015

Beperking hypotheekrenteaftrek

nu.nl berichtte vandaag dat huishoudens met een eigen woning in 2014 een gemiddeld belastingvoordeel van 280 euro per maand hadden. De hypotheekrenteaftrek werd vorig jaar beperkt voor de hoogste inkomens. Voor deze inkomens geldt een aangepast tarief in de vierde en hoogste belastingschijf voor de aftrek eigen woning. Het normale tarief was in 2013 nog 52 procent. Dat wordt jaarlijks met 0,5 procentpunt verminderd tot het is gedaald tot 38 procent. In 2014 was het aangepaste tarief dus 51,5 procent. Dit jaar is dit tarief 51 procent.

Op checkbrutonetto.nl kunt u precies uitrekenen wat uw hypotheekrenteaftrek is en hoeveel u hiervan minder terugkrijgt in de komende jaren door de ingestelde beperking.

Een voorbeeld: Stel u bent in loondienst en verdient bruto 70000 euro per jaar. U heeft een koopwoning met een WOZ waarde van 400000 euro en betaalt ieder jaar een bruto rente van 20000 euro aan uw hypotheekvertrekker over uw hypotheekschuld. Zie het plaatje hieronder hoe u deze gegevens bij "Stap 1: Uw gegevens" moet invoeren op onze website:

Invoer gegevens.
Invoer gegevens.


Als u nu klikt op "Stap 2: Resultaat" ziet u in het overzicht dat u in 2016 (ten opzichte van 2015) 1739 euro minder inkomstenbelasting gaat betalen (groene balk, in uw voordeel) maar 1061 euro minder hypotheekrenteaftrek gaat krijgen (rode balk, in uw nadeel). Totaal betekent dit dat u 678 euro minder belasting gaat betalen (groene balk, in uw voordeel). Zie het plaatje hieronder waar u deze bedragen kunt vinden:

Resultaat: verschil tussen 2 jaren.
Resultaat: verschil tussen 2 jaren.


Wilt u echter niet de verschillen tussen 2 jaren maar de bedragen per jaar weten dan moet u bovenaan het vinkje "Toon bedragen per jaar" aanvinken. Zie het plaatje hieronder wat u dan te zien krijgt:

Resultaat: bedragen per jaar.
Resultaat: bedragen per jaar.


Als u meer informatie over uw hypotheekrenteaftrek in 2015 wilt weten moet u uw muis boven het info knopje (rondje met i) houden. U krijgt dan de opbouw van uw hypotheekrenteaftrek te zien voor 2015. Zie het plaatje hieronder wat u dan te zien krijgt:

Resultaat: extra informatie over de hypotheekrenteaftrek.
Resultaat: extra informatie over de hypotheekrenteaftrek.