Checkbrutonetto rekent voor u uit hoe uw netto besteedbaar inkomen verandert als gevolg van maatregelen van de overheid.
Doe de check
31 Dec 2013

Drastische stijging huurwaardeforfait

Nu.nl berichtte vandaag (Woningeigenaar betaalt meer eigenwoningforfait in 2014) dat het eigenwoningforfait stijgt van 0,6 naar 0,7 procent voor woningen met een woz-waarde tussen de 75.000 en 1.040.000 euro, een verhoging van 17 procent. Ook telegraaf.nl berichtte vandaag een soortgelijk bericht (Drastische stijging huurwaardeforfait).

Huizenbezitters tellen dit percentage van de waarde van de woning op bij hun inkomen in de belastingaangifte. Een stijging van het eigenwoningforfait betekent dus dat woningeigenaren meer inkomstenbelasting moeten betalen. Met andere woorden u kunt dus minder hypotheekrente aftrekken.

Deze wijziging komt overwacht omdat minister Blok op 13 december aan de Eerste Kamer een brief schreef dat hij in zijn berekeningen uitging dat het eigenwoningforfait gelijk zou blijven op 0,6 procent.

Checkbrutonetto heeft de berekeningen aangepast aan de nieuwe eigenwoningforfait situatie.

Stel u heeft een eigen woning met een WOZ waarde van 200000 euro. In 2014 betaalt u nu 1400 euro eigenwoningforfait terwijl dit in 2013 nog 1200 euro was. U kunt op onze site in het tabblad 'Uw Situatie' uw eigenwoningforfait zien door op het informatie knopje te drukken (omcirkelde i) naast het bedrag in de Hypotheekrenteaftrek (box1). In de popup verschijnt dan deze eigenwoningforfait.